The exquisite natural setting for this project set the challenge to design a home that captures 270 degree views of the sea, forests and the distant Outeniqua Mountains. Furthermore, the natural climate had to be accounted for – prevailing winds, and solar geometrics (for protection, as well as gain). Add eco-site requirements, and the brief was set.

The practical placement of the homestead elements – kitchen, dining, lounge and bedrooms – were such placed to form an enclosed court yard. A pool and lush garden was created here, and the court yard now forms the focal point for the interior of the house.

A steel structure supports the roof with solar louvres. A central concrete gutter forms the core with structural steel rafters extending towards the inside courtyard and the external perimeter. The exposed steel structure allows a free design in 4 meter high glass and aluminium, thus enabling the 270 degree view – mostly unobstructed by structure. Cavity sliders enable the glass to be removed, allowing for complete interior-exterior flow onto an open patio.

The steel structure was designed and modeled in 3D. It was developed by Architect and Engineer and practically cut and assembled in a factory environment, inspected and approved prior to galvanizing. The steel structure was transported over 500km to the site, and erected by hand as the eco-sensitive estate did not allow mobile crane access. The result is a highly technically controlled end-product.

Homes in harsh coastal climates make for high maintenance, but the use of galvanised and painted steel, aluminium, and glass, has solved this problem. Coupled with the practical aspects, steel has allowed freedom in design for maximum views – an easy choice for someone wanting to enjoy the beauty surrounding their home.

Pezula Eco Estate
Date

March 14, 2015

Category

RESIDENTIAL